Lees verder

Heb je een diploma in een andere sector en wil je graag als logopedist werken? Waar moet je aan voldoen, welke mogelijkheden zijn er voor opleidingen en hoe ziet zo een opleiding eruit? Hieronder zetten we het voor je op een rij.

Deeltijdopleidingen Logopedie
Er zijn verschillende deeltijdopleidingen waar je hier voor terecht kunt:

Fontys Hogescholen in Eindhoven
Hanzehogeschool in Groningen
Pro Education in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en online
Hogeschool Windesheim in Almere

Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de deeltijdopleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een havo-, vwo-diploma of mbo-diploma (4 niveau). Soms gelden er ook aanvullende eisen, zoals een werkplek en/of werkervaring. Aan het begin van de opleiding worden jouw eigen stemmogelijkheden getoetst. Als je je mbo niveau 4-, havo-, of vwo-diploma niet hebt afgemaakt, kan je toch een hbo-studie gaan doen door middel van de 21+ toets. Door middel van deze toets wordt een inschatting gemaakt van je startniveau c.q. eerder verworven kennis en vaardigheden.

Past de opleiding Logopedie bij jou?
De opleiding Logopedie past bij jou als je goed kunt luisteren en begrijpt hoe belangrijk het is om te kunnen zeggen wat je voelt en denkt. Wil je een bijdrage leveren aan de communicatieve mogelijkheden van iedereen in de maatschappij? Dan is de hbo-opleiding logopedie iets voor jou! Als logopedist help je kinderen, jongeren, volwassenen én ouderen die problemen hebben met hun spraak, taal, gehoor, stem of bij het slikken. Tijdens de opleiding staan samenwerken, innovatie en zelfregie binnen het vak Logopedie en de zorg centraal.

Na de opleiding
Als logopedist kan je op verschillende plekken werken. Een logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis.