Lees verder

Ik heb een aangezichtsverlamming

Bij een aangezichtsverlamming werken spieren in je gezicht minder goed. Of helemaal niet meer. Soms is dit tijdelijk, en soms voor altijd. Praten, slikken en eten kunnen dan een probleem zijn. Het is belangrijk om snel naar een logopedist te gaan. Die kan je hierbij helpen.

 

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je de problemen hieronder.

  • Je hebt moeite met praten en slikken. Dit komt doordat de helft van de spieren in je gezicht verlamd zijn. Of gedeeltelijk verlamd. Aan die kant hangt je mond omlaag.
  • Door de verlamming kun je niet goed je speeksel wegslikken.
  • Je oog traant.
  • Je smaak verandert.

 

Hoe kan een logopedist je helpen?

Aangezichtsverlamming komt door een beschadigde zenuw. Herstelt deze zenuw niet? Dan kan een logopedist je op verschillende manieren helpen:

  • De logopedist geeft je oefeningen voor de spieren in je gezicht.
  • De logopedist geeft adviezen en oefeningen waardoor eten en drinken makkelijker gaat.
  • De logopedist geeft adviezen en oefeningen waardoor je beter te verstaan bent.
  • De logopedist kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts.

 

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je deze dingen doen als een deel van je gezicht verlamd is:

  • Zorg dat je oog niet uitdroogt. Smeer een zalf of gel op je oog voordat je gaat slapen. Overdag kun je speciale oogdruppels gebruiken die je oog beschermen. Zalf, gel en druppels krijg je van de arts.
  • Eet en drink zo normaal mogelijk. Dus met het midden van je mond, en niet met de zijkant.
  • Poets twee keer per dag goed je tanden.
  • Ga ieder halfjaar naar de tandarts.

dt.

Meer informatie

KNO

Keel-neus-oorheelkunde: aangezichtsverlamming.

Wat doet een logopedist?

Als een beschadigde zenuw niet volledig herstelt, kan de patiënt er hinderlijke restverschijnselen aan overhouden: asymmetrie in het gezicht, verminderde functie en abnormaal bewegen. Deze verschijnselen kunnen zoveel mogelijk onderdrukt worden door oefentherapie, ook wel mimetherapie genoemd. Dit wordt gegeven door speciaal opgeleide logopedisten/ mimetherapeuten (of fysiotherapeuten/ mimetherapeuten). Zij kunnen u ook advies en uitleg over herstel- en herstelmogelijkheden geven.

De logopedist kan u adequate compensatiemogelijkheden aanleren met betrekking tot eten en drinken en helpen bij het verbeteren van de verstaanbaarheid. Zonodig kan de logopedist ook zorg dragen voor de doorverwijzing naar gespecialiseerde artsen of multidisciplinaire Facialisteams.
Chirurgisch ingrijpen kan pas overwogen worden als er geen vooruitgang meer is. Er zijn dynamische correcties gericht op verbetering van de functie van de zenuw. Voorbeelden zijn een goudgewichtje voor het sluiten van het verlamde ooglid, op indicatie zelfs ingewikkelde zenuwreconstructies. Ook zijn er statische correcties mogelijk gericht op het uiterlijk, het esthetische aspect.

Overige behandelingen zoals elektrotherapie lijken niet zinvol en kan zelfs het strakke gevoel in de spieren (contractuur) doen toenemen.