Lees verder

Oorzaken van dysartrie zijn bijvoorbeeld een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval, een spierziekte zoals ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) of een neurologische aandoening (ziekte van Parkinson). Deze aandoeningen komen voornamelijk voor bij volwassenen en ouderen, maar ook bij kinderen en jongeren kan een dysartrie ontstaan.

De communicatie bij mensen met dysartrie is gestoord, omdat ze moeilijk te verstaan zijn. Dit kan komen door een onduidelijke uitspraak, een te zachte en/of hese stem, en eentonig of nasaal (door de neus) spreken of een combinatie hiervan. Er zijn 5 verschillende soorten dysartriëen die op verschillende neurologische plekken ontstaan maar dit kunnen ook vaak combinaties zijn.

Bij een dysartrie door een beroerte is er vaak sprake van een verlamming van (een deel van) één kant van het aangezicht, waardoor de mimiek verandert. Speekselverlies of slikproblemen kunnen het gevolg zijn (zie bij slikproblemen bij volwassenen).

Ik heb dysartrie

Als je dysartrie hebt, werken de spieren die nodig zijn voor ademhalen en praten niet goed. Dit komt door een beschadiging van de zenuwen. Die beschadiging kan komen door een tumor, ongeluk, beroerte of spierziekte. Een logopedist kan je helpen om beter te praten. En adviezen geven aan de mensen om je heen.

 

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je een van de problemen hieronder.

  • Andere mensen kunnen je moeilijk verstaan. Want je uitspraak is onduidelijk, je stem is erg zacht of hees, of je spreekt eentonig.
  • Heb je dysartrie door een beroerte? Dan is een deel van je gezicht verlamd. Slikken is dan moeilijk voor je.

 

Hoe kan een logopedist je helpen?

Een logopedist kan je helpen om beter te praten, zodat anderen je beter kunnen verstaan. Dat doet die op deze manieren:

  • De logopedist beoordeelt hoe goed de spieren in je gezicht werken. En hoe goed je stem nu is.
  • De logopedist helpt je om goed rechtop te zitten als je eet, drinkt of praat.
  • De logopedist geeft je oefeningen voor het gebruik van je stem. En om goed te ademen.
  • De logopedist geeft adviezen aan de mensen om je heen.

Hoeveel last je hebt van dysartrie, bepaalt hoe goed de logopedist je kan helpen. Lukt het niet om met oefeningen verstaanbaar te praten? Dan zoekt de logopedist met jou een andere oplossing. Bijvoorbeeld:

  • een gebarensysteem.
  • een app of een apparaat waarmee je kunt communiceren.

 

Wat kan je zelf doen?

Heb je oefeningen gekregen van je logopedist? Oefen dan zo vaak als je kunt. En zo lang als je kunt.

 

Meer informatie

Video

Logpedie en ouderen