Lees verder

In het kort

  • Bij een beroerte is er een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen
  • De problemen je na een beroerte krijgt, hangt af van de schade aan je hersenweefsel, maar ook de plaats van leasie. Dus waar de schade in de hersenen zich bevindt
  • Na een beroerte moeten de meeste mensen herstellen
  • Soms is het praten, begrijpen, lezen of schrijven moeilijk na beroerte
  • Vaak is ook eten en drinken lastig
  • Het grootste herstel vindt in de eerste weken plaats
  • Na ongeveer een jaar is het grootste herstel bereikt
  • Veel en regelmatig oefenen is belangrijk na een beroerte
  • Ook lang na beroerte kan taal nog verbeteren, met veel oefening

Wat kan de logopedist voor je betekenen?

Een logopedist kan in verschillende fases en op verschillende manieren helpen bij je herstel. De logopedist is specialist in taal en spraak, en in (ver)slikken.

De eerste dagen na de beroerte

Als je een beroerte hebt gehad, is het kauwen en slikken van eten of drinken soms moeilijk. Je kan je snel verslikken. De logopedist geeft advies over welk voedsel je wel of beter niet kan eten. Praten kan lastig zijn na een beroerte. Dit komt doordat de spieren niet goed meer worden aangestuurd door de beschadigde hersenen. De logopedist oefent met je, om weer opnieuw te leren praten.

Bij ongeveer een derde van de mensen is ook het begrijpen van taal moeilijk na beroerte. De logopedist helpt dan bij de communicatie (spreken en schrijven) met familie, of de artsen te ondersteunen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van pictogrammen en letterkaart. Maar ook kan logopedist communicatie adviezen/tips geven aan de familie.

De revalidatiefase

Zo snel als mogelijk is, zal de logopedist met je uitzoeken waar je de meeste moeite mee hebt bij het praten, begrijpen, of slikken. Samen stellen jullie dan een plan op met een doel. Het is heel belangrijk dat er daarna veel oefent. Bij problemen met taal moet je tenminste 2u per week oefenen. Maar nog beter is om tenminste 10 uur per week te oefenen.

3 tot 6 maanden na de beroerte

Ongeveer 3 tot 6 maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat je mogelijkheden zijn. Ook dan kan je met veel oefenen nog steeds verbeteren. Je logopedist zal je ook leren omgaan met problemen die niet overgaan. Soms doet zij/hij dit samen met een psycholoog of maatschappelijk werker. Zo kan je bijvoorbeeld samen met je partner of familielid behandeling bij de logopedist krijgen om jullie gesprekken te verbeteren. Ook bekijk je samen met de logopedist of een spraakcomputer, of een ander digitaal middel kan helpen bij de communicatie (spreken en schrijven). Ook helpt de logopedist de andere zorgverleners (artsen/therapeuten) die betrokken zijn bij je behandeling, zodat zij hun taal kunnen aanpassen. De logopedisch behandeling heeft als doel dat je je gewone leven zoveel mogelijk weer oppakt.

De behandeling van een beroerte

Als je een beroerte krijgt, word je bijna altijd meteen opgenomen in een ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten mag na een aantal dagen weer naar huis. Als je nog niet naar huis kan, ga je naar een revalidatiecentrum of een verpleeghuis (geriatrische revalidatie). Na een beroerte volgt voor de meeste patiënten, thuis of in een instelling, een periode van herstellen of revalideren. Revalideren (herstellen) is teamwerk. Verschillende soorten hulpverleners (artsen/therapeuten) en familieleden helpen in de eerste maanden na de beroerte bij het herstel of revalidatieproces.

Zo’n revalidatieteam bestaat onder meer uit een:

– (Revalidatie)arts

– (Verpleeg)huisarts

– Ergotherapeut

– Diëtist

– Logopedist

– Psycholoog

– Maatschappelijk werk

Wat kun je zelf doen?

Als je een beroerte hebt gehad, moet je vaak verschillende dingen weer opnieuw leren. Dit lukt alleen als je vaak, veel en regelmatig oefent. Het is ook belangrijk dat je veel rust neemt. Vermoeidheid komt veel voor na beroerte. Gewone gesprekjes zijn ook een vorm van oefening, wanneer je aan je taal werkt. In alle fases van de behandeling is het belangrijk dat je met je logopedist bespreekt wat je doel is. Wat is voor jou belangrijk? Dan kan je logopedist de behandeling, adviezen en begeleiding aanpassen op jouw persoonlijke situatie. Er zijn veel apps en programma’s om zelf met taal te oefenen. Dit werkt het best als je samen met de logopedist een programma uitzoekt dat past bij jouw wensen en mogelijkheden.