Een leven lang logopedist

Logopedisten kunnen bij verschillende aandoeningen en in alle levensfasen van essentieel belang zijn voor de cliënt. Dat doen logopedisten met passie en onvoorwaardelijke inzet, hun werkzame leven lang. Wij hebben logopedisten gevraagd wat hun drijfveer is, waar hun passie ligt en waarom zij elke dag weer klaar staan om cliënten te adviseren en begeleiden?
Lees hieronder hun reacties.

Verder kijken dan alleen het probleem
Afgelopen week was mijn jubileum bij mijn collega praktijkhouder. 30 jaar in loondienst logopedist zijn in de vrijgevestigde praktijk!  Mijn werk is heel afwisselend en dat maakt het zo leuk. De laatste jaren heb ik me meer gespecialiseerd in de  vakgebieden stem, adem en stotteren.
Kijken naar de mens als geheel en verder kijken dan alleen het probleem. Kijken naar mogelijkheden en vooral coachen op weg naar minder last. De cursussen polyvagaal theorie en reflexintegratie hebben voor mij de cirkel rond gemaakt en maken dat ik elke dag vol inspiratie mensen kan begeleiden.

Hannie Boevink
Werkzaam in de praktijk van Marianne Broekman te  Beuningen en in logopediepraktijk Geuzenwaard te Lobith

Mijn werk doet er toe
Inmiddels ben ik 41 jaar werkzaam als logopedist, allround.Ik ben blij dat mijn werk er toe doet voor mensen van alle leeftijden. Ik ben trots op mijn dagelijkse bijdrage aan het welzijn van de mensen die met een hulpvraag aankloppen. Voeding, maaltijden: dagelijks meerdere malen terugkerend en dus van essentieel belang voor (de kwaliteit) van leven. Mondelinge en schriftelijke taalontwikkeling: broodnodig voor de aansluiting in onze communicatieve maatschappij.

De klank van je stem en de uitdrukking met het meest persoonlijke instrument: de emotionele  kleuring van de inhoud van de woorden. Ik kan en mag zinvol, vervullend, verrijkend, hartverwarmend, ontroerend, toevoegend mijn geld verdienen.

Ineke Hendriks
Logopedist bij Praktijk voor Logopedie Gouda

Nieuw zelfvertrouwen
Als kind had ik logopedie en dat vond ik heel leuk. We deden spelletjes en als ik goed mijn best deed, kreeg ik een sticker. Al snel riep ik: ‘Later word ik ook logopediejuf!’ En zo is het gegaan. Ik wilde graag met kinderen werken en hen op een concrete manier verder helpen. Communicatie is een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling en voorwaarde voor veel andere ontwikkelingsgebieden. Ik vind het prachtig hierin bij te kunnen dragen en vaak kinderen elke week een stap te zien maken. Ik ben trots als zij met nieuw zelfvertrouwen de deur uit lopen.

Annelie Batenburg – de Rover
Alles Kids onder 1 dak, Paramedisch kindercentrum Alles Kids. Instituut voor Leerproblemen Barendrecht

Samen doelen behalen
Momenteel werk ik met kinderen met (een vermoeden van) een TOS bij Koninklijke Kentalis. Ik vind het (terug)geven van het plezier in en de mogelijkheden van communicatie een ontzettend grote voldoening. Ook vind ik het mooi hoe en wanneer het duidelijk wordt wanneer het kind vertrouwen krijgt. In zichzelf en in de mensen om zich heen. Wanneer een kind mij voor het eerst om hulp riep, van meters afstand, was er voor mij weer een belangrijk doel behaald. Vooral wanneer je weet dat het kind voorheen niks durfde te zeggen. Of wanneer een kind h​elemaal opbloeit en hij zijn karakter eindelijk gaat tonen. Door zelfs woordgrappen te maken! Samen doelen behalen, die we eerder misschien nooit voor ogen hadden.

Claire van Lith
Logopedist (Intensieve Groepstherapie en Vroegbehandeling), Koninklijke Kentalis

De sleutel zit in de interactie
Voor mijn dertigste was ik milieukundig onderzoeker. Ik ontdekte echter dat ik iets wilde doen wat van wezenlijk belang is voor een ander. Zo kwam ik bij logopedie. Want wil niet iedereen zich verstaanbaar maken? Als logopedist stimuleer ik nu dagelijks de spraak-, taal- en communicatieve ontwikkeling van kinderen. De sleutel daarvoor zit in de interactie. Het is aftasten wat wel werkt en wat minder, voor dit kind en voor deze ouder. Hoe dicht ik bij het kind kan komen om juist daardoor een beweging op gang te brengen. Dat blijft me al jaren, en vast nog vele jaren hierna, boeien.

Francisca Felix
Logopedist, LOGIS Midden IJssel & Auteur van ‘Zeg me wat je zeggen wil’

Dankbaar en vooral zo ontzettend leuk
Waarom ben ik logopedist? Een standaard maandag, een blik in mijn agenda vertelt dat ik vandaag werk met:
– Theo, 9 jaar, met spraak-, lees-/spellingsproblemen die mij elke maandagochtend bij binnenkomst een mop vertelt.
– Emir van 5 met TOS die na veel oefenen de /g/ goed kan, maar mij steevast ‘Sjhekie’ blijft noemen.
– 2-jarige Alicyja en de 3 jarige Zoë die beiden nog niet spreken, waarmee ik actie/reactie-spelletjes oefen.
– Hajar van 5 met schisis, die haar uitspraak zo serieus oefent dat een operatie uitgesteld kon worden.
– Wilma is de volgende, 66 jaar, die mij haar ‘engel’ noemt, omdat de ademhalingsoefeningen zo’n groot effect hebben op haar leven.
Even tijd voor koffie, wat administratie, een online overleg, waarna ik weer verder mag:
– Mason van 4 jaar die oefent met langere zinnen maken.
– 26 jarige Tom die mede door Covid-19 en een burnout adem- en globusklachten kreeg.
– de tweeling David en Olivier, 11 jaar, die als oefening voor betere verstaanbaarheid elkaar ingewikkelde raadsels mogen vertellen.
– Thijmen van 15 met syndroom van Down die zijn uitspraak het liefst verbetert met liedjes van André Hazes.
– 19-jarige Ayoub die door afwijkende tongpositie kaakklachten heeft gekregen.
Elke persoon met een eigen verhaal en doelen om te bereiken, waaraan ik mag bijdragen. Dat maakt dit werk in de eerstelijn vaak dankbaar en vooral zo ontzettend leuk en afwisselend. Ik zou niks anders willen!

Geke van Vliet – Both
Logopedist, Logopediepraktijk in Rotterdam Noord en Alexander

Ken je dat gevoel?
Na hard werken en veel oefenen komt de client vol trots terug en laat horen wat er goed gaat! Hoe blij kan je zijn als een client bijvoorbeeld de letter /k/ nu wél kan uitspreken of kan vertellen wat het in het weekend heeft meegemaakt! Of als de client veel minder frustratie heeft doordat we kijken naar hóé er wordt gecommuniceerd en zien dat er al veel non-verbale communicatie is. Geen dag is hetzelfde, iedere client heeft zijn of haar eigen groei. Dat maakt logopedie zo bijzonder!

Hanneke Koenjer-Berenpas
Logopedist | Dyslexiespecialist | Coach Hanencursus® ‘Praten doe je met z’n tweeën’ Neuromotorische ontwikkel specialist. Logopediepraktijk Salland

Dat moment…
Dat moment… waarop een leerling je trots en blij aankijkt, omdat het gelukt is. Dat moeilijke woord in één keer goed gezegd! Eindelijk begrepen geworden door de ander! Een opdracht goed uitgevoerd! Die momenten maken dat ik elke dag blij naar mijn werk rijd, dat mijn hart soms een sprongetje maakt en dat ik ‘s avonds weer tevreden naar huis rijd. Om die momenten ben ik logopedist. In hart en ziel.

Helga Develing,
Logopedist Master-SEN.
Taal Meester

Ik heb mijn vak gevonden
Taal, spraak, stem, gehoor, eten en drinken spelen een ontzettend grote rol in ieders leven. Ik heb met eigen ogen gezien wat een probleem met 1 van deze aspecten kan doen met iemands gemoedstoestand. Ik ben zo ontzettend blij dat ik, als toekomstig logopedist, deze mensen mag helpen met de problemen waar ze dagelijks weer tegenaan lopen. Als 3e jaars logopediestudent aan de hogeschool Utrecht kan ik met trots zeggen dat ik mijn vak heb gevonden.

Fay Wout
3e jaars logopediestudent aan de hogeschool Utrecht

Communicatie, zo essentieel voor het leven
Communicatie, contact is net zo essentieel voor mensen als eten en drinken. Een kindje van 3 jaar dat niet tot praten komt en gefrustreerd is of zich helemaal terugtrekt. Wat is het mooi als het praten toch op gang komt door de omgeving te adviseren hoe de spraak en taal te stimuleren en dat dan zichtbaar wordt doordat het kind vrolijk wordt, omdat hij begrepen wordt.  Of een ander kind dat niet goed verstaanbaar praat en daardoor boos wordt, of zelfs onder tafel kruipt omdat hij niet verstaan wordt. Wat een bevrijding als een klank gaat lukken. Die trotse blik en de dankbaarheid van ouders, omdat zij en anderen hun kind weer verstaan.  Hij kan weer groeien in zijn ontwikkeling. Een volwassene waarbij de stem helemaal weg is, maar door een aantal keren logopedie weer zijn stem vindt en daardoor weer verstaanbaar is bij een verjaardag. Een kind die stottert, waarbij je na een aantal keren logopedie een open onbevangen blik ziet, omdat het spreken weer makkelijk gaat. Maar ook de ouderen, een mevrouw met afasie die telkens boos op zichzelf word omdat het spreken niet meer lukte als vroeger en ik uitleg geef over haar problemen met woordvinding en die bij een volgende sessie aangeeft: Ik word niet meer boos, als het niet lukt en dat voelt fijner en makkelijker. Als je die ontspanning en die verbetering in communicatie weet te bereiken zodat contact maken weer mogelijk wordt of makkelijker gaat; dat is het mooiste wat er is. Maar ook dat eenvoudige adviezen rond het slikken enorme hoestbuien kunnen voorkomen en dat iemand heel dankbaar is dat het eten en drinken weer gaat, nu zonder die angstige hoestbuien. Dit zijn maar een aantal voorbeelden.
30 jaar lang binnen mijn praktijk werkzaam en ook een periode met volwassen verstandelijk gehandicapten. Een leven lang logopedie. Een van mijn herinneringen is die van mijn huwelijksfeest waarbij  een cliënt van het dagverblijf van verstandelijk gehandicapten bij de receptie aanwezig was. Zij was zichtbaar onder de indruk van de hele situatie. Zij was doof. Ik vertelde (als kersverse bruid)  in gebaren aan mijn enthousiaste client dat het feest was en dat ik heel blij was dat zij er was. Dat is ook logopedie voor mij! Logopedie zit verweven in mijn werk en in mijn hele leven.
En ook die keer dat een verstandelijk gehandicapte jongen die ik bijna 30 jaar geleden logopedie had gegeven, bij mijn eerste baan,  gebaren had geleerd om zich duidelijk te maken. Wat bleek: Hij gebruikte de gebaren nog steeds, bijna dertig jaar later.  Niemand wist hoe hij die geleerd had, maar ik wel! Prachtig!

Mary de Boer
Logopedist/stottertherapeut (EFS)/ ParkinsonNet-therapeut// hanen® therapeut/ Praktijkhoudster Logopedisch Centrum Haarlem

Regelmatig worden er op deze pagina reacties toegevoegd.
Houd zowel de nieuwsbrief als deze pagina in de gaten!

Wil jij een bijdrage leveren aan deze pagina? Dat kan!
Stuur jouw bericht naar communicatie@nvlf.nl ovv. Dag van de logopedie.